
Málo slnka, málo vitamínu D
V strave je „déčka“ pomerne málo a nie je možné najmä v zimných mesiacoch nahradiť ten nedostatok zvýšeným príjmom z potravín.
Je tu čas na posilu imunity suplementáciou vitamínu D!
Jesenné obdobie s kratšími dňami, kedy slniečko len sem-tam vykukne prináša viac úskalí pre naše zdravie. Adaptácia organizmu na ochladenie a prudšie zmeny v atmosfére vedú k tomu, že stretávame viac smrkajúcich a kašlúcich ľudí. Tieto „kvapôčkové „ infekcie sa utešene šíria aj v kolektívoch a signalizujú, že treba posilniť odolnosť – veď typické „chrípkové“ obdobie ešte len príde…
V tejto súvislosti vás chcem upozorniť na niektoré nové poznatky o účinnom preventívnom pôsobení vitamínu D na imunitu, pretože je stále „v tieni „ vitamínu C.
Najnovšie výskumy totiž ukázali, že D vitamín reguluje aktiváciu génov ovplyvňujúcich imunitný systém a začína dostávať nový názov – „antibiotický vitamín“.
Preto ho teraz odporúčam užívať v rámci prevencie:
▪ Dospelým osobám a seniorom v dávke 2×1 tabletku denne, po jedle
▪ Adolescentom v dávke 1-2 tabletky, podľa fyzickej záťaže, po jedle
▪ Deťom od 6 rokov, s oslabenou imunitou, v dávke 1×1 tabletka denne, po jedle
Rozsiahle výskumy z The Moore´s Cancer Center na Univerzite v Kalifornii predpokladajú, že:
▪ Zvýšením hladiny vitamínu D3 (čo je prirodzená forma vitamínu D) u obyvateľstva by sa ročne predišlo 250 000 prípadom rakoviny hrubého čreva a 350 000 prípadom rakoviny prsníka,
čo je spolu 600 000 ľudských životov.
▪ Keď však do toho zahrnieme aj ostatné ochorenia, dostaneme sa k číslu 1 milión ľudských životov ročne.
▪ Podľa ďalších výskumov, optimalizovaním hladiny vitamínu D3 znížite riziko rakoviny o 60%. Celkovo, ak by ľudia mali dostatok vitamínu D3, bolo by ročne o asi 30% prípadov rakoviny menej, čo z počtu 2 milióny prípadov rakoviny ročne predstavuje významné číslo.
Zdroj: MUDr. Melita Hromadová, CSc. , odborná lekárska konzultantka z Avita
To, že nedostatok D vitamínu sa spája so zníženou imunitou a logicky aj vyšším výskytom chorobnosti, je v odbornej verejnosti dávnejšie známe. Vedci z univerzity v dánskej Kodani napríklad v časopise Nature Immunology tvrdia, že vitamín D zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému.
Prirodzené zdroje vitamínu D
živočíšne: rybí tuk (z treščej pečene), najmä mastné ryby (haringy, sleď, tuniak, losos, sardinky v oleji), fortifikované, obohatené mlieko, vaječný žĺtok
rastlinné: huby, avokádo, lucerna, kokos
Tip pre Vás
Keďže Slováci nie sú práve veľkými konzumentmi rýb a tuku z nich, ako najväčšieho zdroja „déčka“ v potrave, v období od októbra do marca, u starších ľudí či osôb so zlomeninami sa odporúča príjem vitamínu D aj v doplnkoch stravy.