
Červená repa – aj na podporu srdca
Šarlátová farba červenej repy je spôsobená kombináciou žltého (betaxantínu) a červeného (betakyanin) pigmentu betalainov. Tieto farbivá sú silnými antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Zároveň vykazujú protizápalové a detoxikačné účinky. Vďaka týmto vlastnostiam môže červená repa nielen chrániť bunky proti vzniku nádorového bujnenia, ale zároveň urýchliť detoxikáciu pečene napr. alkoholom a tak skrátiť rekonvalescenciu po prehýrenej noci.
Blahodárna pre srdce a cievy
Červená repa je tiež veľmi užitočná hlavne pre kardiovaskulárny systém. Bolo preukázané, že konzumácia šťavy z červenej repy má vďaka vysokému obsahu dusičnanov dva významné fyziologické účinky na ľudský organizmus.
Po prvé rozširuje cievy, znižuje krvný tlak a umožňuje väčší prietok krvi a za ďalšie ovplyvňuje svalové tkanivá, čím sa znižuje množstvo kyslíka potrebného pre svaly v priebehu fyzickej aktivity. Kombinované účinky majú výrazný vplyv na realizáciu fyzických aktivít tým, že zvyšujú toleranciu pre záťaž.
Šťava z červenej repy tiež zvyšuje prietok krvi do mozgu, čo môže spomaľovať postup dekadencie u starých ľudí. Betaín obsiahnutý v červenej repe spolu s vitamínmi B6, B12 a kyselinou listovou znižuje koncentráciu homocysteínu v krvi. Práve vysoké hladiny homocysteínu súvisia s vyšším rizikom srdcových ochorení a mozgovej mŕtvice. Avšak nebolo zatiaľ dokázané, či je homocysteín sám o sebe škodlivý, alebo či je len indikátorom zvýšeného rizika týchto chorôb. Ďalšie štúdie ukazujú, že vysoké hladiny homocysteínu môžu podporovať vznik aterosklerózy.
Červená repa je diétna, avšak plná vitamínov a minerálov
Repa je tiež cenným zdrojom železa, preto jej konzumácia je osožná jedincom trpiacim anémiou čiže chudokrvnosťou. Najmä ženy by mali dbať na pravidelný prísun železa, lebo pravidelne strácajú krv kvôli menštruácii.
Nikoho iste neprekvapí, že červená repa má veľmi nízky obsah kalórií, obsahuje nulové množstvo cholesterolu a veľmi málo ostatných tukov. Jej nutričná hodnota vychádza najmä z vlákniny, vitamínov (A, beta-komplex – kyselina listová, B3, B5, B6 a B12, C), minerálov (železo, mangán, sodík, horčík) a už spomínaných antioxidantov.
Špecifická chuť
Červená repa má svoju typickú sladkastú zemitú príchuť, pre ktorú ju niektorí milujú a druhí nenávidia. Čo však robiť, ak si uvedomujete jej priaznivý vplyv na organizmus, avšak ako potrebné množstvo repy do seba či svojho potomka dostať?
Netreba zúfať, vhodnou náhradou môže byť napríklad extrakt z červenej repy Betavital, ktorý je navyše obohatený vitamínom C, beta-karoténom a rutínom. Sirup, rovnako ako repa, má špecifickú príchuť, avšak jeho dávkovanie je také, že ho zvládnu užívať aj deti. Hlavne pre deti sú vhodné aj rôzne nápoje z repy.
Ostáva už len dodať, že červená repa nie je len taká, akú ju poznáte zo školských jedální, a preto by bola škoda ochudobniť svoje telo o túto vitamínovú bombu.
Na čo dať pozor!
Avšak aj napriek všetkým pozitívam, je potrebné dávať pozor na možné vedľajšie účinky, ktorých našťastie nie je veľa.
Prílišná konzumácia tejto zeleniny môže spôsobiť červené sfarbenie moču (prípadne stolice), ktoré je neškodné, však môže ľahko človeka vydesiť, pretože často býva zamieňané s krvou v moči.
Ak človek trpí na obličkové kamene spôsobené vysokým množstvom vápnika, býva mu odporúčané znížiť jeho množstvo zvýšeným príjmom oxalacetátu v potrave (oxalacetát je obsiahnutý práve v červenej repe), ak ho však netrápia takéto ťažkosti, prílišná konzumácia šťavy z repy môže zapríčiniť nízke hladiny vápnika v tele a to zase zhoršovanie ochorenia obličiek.
Na červenú repu by si mali dať pozor aj diabetici, pretože obsahuje značné množstvo cukru. Avšak aj v tomto prípade platí (ostatne ako vždy a všade): všetkého s mierou a hlavne s rozumom!
Po Betavitale (extraktu z repy) sa cítim naozaj úžasne a sviežo a ešte je to mňamka pre deti do rôznych nápojov.