
Očista pečene
Hlavná cesta, ktorou sa telo zbavuje toxínov je cez pečeň, ktorá detoxikuje a čistí vaše telo neprestajným filtrovaním krvi. Z nej odstraňujú jedy, ktoré sa do tela dostali zo zažívacieho traktu, cez kožu a dýchací systém. Ak ale dôjde k zahlteniu pečene, z dôvodu stresu alebo vystaveniu nadbytku toxínov, môže dôjsť k rozhodeniu rovnováhy organizmu a ohrozenie vášho zdravia.
Naša pečeň pracuje značne tvrdo na ochrane tela proti toxínom a ľahko môže dôjsť k jej prepracovaniu, čo má negatívne dôsledky pre naše zdravie.
Pečeň je tiež zodpovedná za výrobu žlče, ďalšej formy detoxikácie, ktorá je nevyhnutná pre rozklad a asimilácii tukov a proteínov z potravy, je preto dôležité, aby pečeň fungovala správne. Bez správne fungujúcich pečene nebude vaše telo schopné sa čistiť a absorbovať živiny, čo je katastrofa pre vaše zdravie.
V pečeni sú tisíce enzymatických systémov, ktoré sú zodpovedné za prakticky každú telesnú aktivitu. Správna funkcia očí, srdca, mozgu, pohlavných žliaz, kĺbov a obličiek závisí práve na pečeni.
Ak pečeň nezvládajú aj jediný z týchto enzymatických systémov, ktoré telo potrebuje, dôjde k zníženiu efektivity jednotlivých pochodov a zvýšenie metabolickej záťaže organizmu.
Tu je sedem dôležitých potravín, ktoré je vhodné zaradiť do jedálnička pre zlepšenie funkcie pečene.
Cesnak
Cesnak obsahuje zlúčeniny síry, ktorá slúži ako aktivátor pečeňových enzýmov zodpovedných za vylučovanie toxínov z tela. Cesnak tiež obsahuje alicín a selén, dve dôležité živiny chrániace pečeň pred poškodením toxínmi a pomáhajú pri detoxikácii.
Grapefruit
Grapefruit je bohatý zdroj vitamínu C a antioxidantov, oboje čistí pečeň. Podobne ako cesnak, obsahuje aj grapefruit zlúčeniny podporujúce výrobu pečeňových detoxikačných enzýmov. tiež obsahuje flavonoid známy ako naringenínu, ktorý spôsobuje, že pečeň tuky skôr spaľujú ako ukladajú.
Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje katechíny, druh rastlinných antioxidantov, ktoré preukázateľne odstraňujú tuk z pečene a podporujú správnu funkciu pečene. Tento mocný bylinný nápoj chráni pečeň pred kumuláciou toxínov, ktorá ich môže poškodiť.
Listová zelenina
Listová zelenina, ako je rukola, špenát, púpavy, horčice a čakanka obsahuje veľké množstvo čistiacich zložiek, ktoré neutralizujú ťažké kovy poškodzujúce pečeň. Takisto odstraňuje pesticídy a herbicídy z tela a podporuje tvorbu a prúdenie žlče.
Avokádo
Avokádo je bohaté na zlúčeniny produkujúce glutatión a tým chráni pečeň, pretože zabraňuje jej zaplaveniu toxínmi a zosilňuje čistiacu schopnosť. Výskumy ukázali, že 1-2 avokáda týždenne dokážu za mesiac opraviť poškodenie pečene.
Vlašské orechy
Orechy obsahujú veľa l-arginínu, aminokyselín, glutatiónu a ω-3-mastných kyselín, ktoré pomáhajú k čisteniu pečene od nebezpečného amoniaku. Sú tiež dobré pre lepšie okysličovanie krvi a z ich šupiek sa často vyrábajú prípravky na očistu pečene.
Kurkuma
Kurkuma je jedným z najsilnejších prírodných prostriedkov pre udržanie zdravých pečene. Bolo preukázané, že aktívne chráni pečeň pred poškodením toxínmi a tiež napomáha regenerácii poškodených pečeňových buniek. Ďalej napomáha produkcii žlče, zmenšuje preplnené pečeňové kanáliky a zlepšuje funkciu žlčníka, orgánu, ktorý tiež napomáha k čisteniu tela.
Pestrec mariánsky ( Silybum marianum )
Možno ho poznáte pod názvami ako bodliak, Kristovu korunu, pestrec mariánsky alebo ostropestrec. Plody Pestreca mariánskeho obsahujú komplex bioflavonoidov nazývaný silymarín, ktorý je ešte silnejším antioxidantom ako vitamíny C a E, čím chráni pečeňové bunky pred jedovatými látkami vyvolávajúcimi zápal pečene.
Zdroj: http://zederach.blogspot.cz/
Ponuka prírodných prípravkov na podporu pečene v lekárňach, ale aj na internete je dnes dosť široká.
Aké sú vaše skúsenosti s očistou pečene?
Napíšte o tom v komentároch