
Kustovnica čínska
Kustovnica čínska patri k najcennejšiemu ovociu na Zemi! Obsahuje 21 stopových prvkov (napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor),18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych aminokyselín (napr. tryptofan či isoleucin), a tiež je aj bohatým zdrojom karotenoidov zo všetkých známych rastlín (čo naznačuje už ich jasná červená farba). Čo sa týka beta-karoténu, je výživnejšia ako mrkva. Taktiež obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6 a E.
Populárne bobuľky – kustovnica čínska
V Číne bolo užívanie drobných oranžových bobúľ kustovnice čínskej prvýkrát zaznamenané už okolo roku 100 nášho letopočtu. Plody kou-čchi pozná veľmi dobre každý Číňan a určite vám rád prezradí, že sú vhodné predovšetkým pre mužov v stredných rokoch. Ale nielen pre nich, aj pre ženy a ich večnú mladosť.
Vlastnosti
Kustovnica čínska priaznivo harmonizuje činnosť pečene a obličiek, uvoľňuje energetické blokády v pečeňových a obličkových meridiánoch.
Zlepšuje krvotvorbu, podporuje rast a má vplyv na znižovanie krvného tlaku. Zvlhčuje pľúca, čím pôsobí proti astme a niektorým druhom alergií.
Je vhodná pri nadmernom užívaní alkoholu a podporuje sexuálne funkcie, obmedzuje vznik impotencia.
Posilňuje zrak, upokojuje podráždené oči a zlepšuje zrak, ktorého ostrosť podľa tradičnej čínskej medicíny závisí práve na stave pečene.
Výrazne posilňuje obranyschopnosť a imunitu organizmu.
Obsahuje Germánium (proti rakovinový prvok), ktorý sa nenachádza v žiadnej inej rastline
Obsahuje 6 hlavných tukových kyselín (potrebných pre produkciu hormónov a hladkú funkciu mozgu a nervovej sústavy)
Kustovnica obsahuje viac antioxidantov ako každý iný známy výživový zdroj
Konzumácia
Jednou z možností, ako kustovnicu môžete využiť v kuchyni, je ryžová kaša. Postup jej prípravy je jednoduchý. Trochu ryža rozvaríme s malým množstvom kou-čchi, táto kaša posilňuje pečeň. Je to pokrm vhodný napríklad na raňajky.
Samotnú kustovnicu čínsku môžete jesť čerstvú aj sušenú, rovnako ako v kombinácii s orechmi a iným sušeným ovocím vo forme griliášu.
Osviežujúci odvar z kustovnice
Klasický spôsob prípravy je variť asi jednu lyžicu kustovnice (cca 9-10 g) v ¼ litra vody 5-10 minút a vývar aj s bobuľami vypiť a zjesť