
Zázvor – ďumbier lekársky
Na pultoch predajní zdravej výživy ale aj do supermarketov sa objavuje zázvor viac ako doteraz. Lekárne ponúkajú kapsule, sirupy či oleje s extraktami zo zázvoru. A prečo je odrazu toľko pozornosti venovanej zázvoru? Na to si dajte odpoveď, sami.
A medzi tým si prečítajte niečo o zázvore.
Medzi najvýznamnejšie účinky zázvoru patrí:
– podpora trávenia,
– prevencia proti chrípke
– žalúdočné ťažkosti,
– zníženie cholesterolu
– tlmí bolesti hlavy
– znižuje cestovnú nevoľnosť
– a vraj ma aj účinky ako afrodiziakum
Zázvor je možné konzumovať v mnoho rôznych podobách: nastrúhaný surový (pre liečebné účely je najlepší )alebo sušený, zázvorový čaj, nakladaný zázvor ako príloha k sushi, drvený zázvor ako korenie napr. v indickej alebo ázijskej kuchyni .
Zázvorový čaj
Ak si chcete pripraviť zázvorový čaj, tak príprava je jednoduchá. Budete potrebovať malý kúsok zázvorového koreňa, cca vo veľkosti 2 cm. Koreň nastrúhate a zalejete vriacou vodou a nechať niekoľko minút postáť. Potom môžete do čaju pridať lyžičku cukru alebo medu.
Ak dávate prednosť čajom v nálevových vreckách, zázvorový čaj nájdete v obchodoch s prírodnými prípravkami a aj v lekárňach.
Zázvorová limonáda
1polievková lyžica na jemno ostrúhaného zázvoru, šťava z jedného citróna, 1liter prevarenej a už vychladnutej vody. Toto všetko spolu zamiešame, asi tak polhodinu necháme odstáť a precedíme. Podľa chuti sa môže pridať trstinový cukor alebo mäta.
Zeleninový šalát so zázvorom
Môžete použiť zeleninu podľa vlastnej chuti, alebo čo mate po ruke.(napr. kapustu, mrkvu, sal.uhorky, reďkovku, fazuľové lusky, aj šampiňóny. Zeleninu nakrájame na dlhé tenké prúžky. Najprv osmažíme cibuľu na oleji, pridajte pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor, osoľte. Postupne pridávajte zeleninu. Duste len veľmi krátko, tak do sklovita a na záver pridajte trochu sójovej omáčky.
Ak máte svoj názor na zázvor, napíšte svoje skúsenosti so zázvorom, či už kladné alebo záporné. Prípadne recepty alebo ako ho vyžívate.
S pomocou zázvoru dokážem v zdraví prežiť rôzne chrípková a virózové obdobie. Preventívne si varím z nastrúhaného alebo len na plátky nakrájaného, dobrý čajík, ktorý ochutím pomarančom a osladím medom. Prípadne si plátky pridám do čierneho, zeleného či iného čaju.
Vrelo odporúčam.
Ďumbier alias zázvor je super, keď na človeka “niečo lezie”. Šálka silného zázvorového čaju mi niekoľkokrát zahnala začínajúcu chrípku či nachladnutie. Na chuť zázvoru si treba zvyknúť, ale stojí to za to. Čaj robím z nastrúhaného surového zázvoru. Pre chuť pridám aj cukor a citrón.