
Jarný šalát
Šaláty, ochutené čerstvými bylinkami, so zeleninou, syrom pre všetkých, ktorí sa chcú zdravo stravovať.
Reďkovkový šalát
Reďkovky nakrájajte na tenká kolieska alebo nastrúhate na hrubom strúhadle. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, môžete pridať aj posekané vajíčka uvarené natvrdo, zalejte nálevom (4 lyžice vody, 2lyžice octu, 2 lyžice oleja, trocha soli a cukru) a dajte na hodinu do chladničky.
Šalát je výborný k pečenému mäsu, alebo ako aj samostatná večera k chlebu natretému maslom alebo taveným syrom.
Kalerábový šalát
Potrebujeme 6 kalerábov, soľ, citrónovou šťavu, 4 lyžice kečupu, 1 dl jogurtu a 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate. Nastrúhané kaleráby, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a zalejeme zálievkou z kečupu a jogurtu. Šalát ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Púpavový šalát
Do misky dáme nadrobno natrhané listy púpavy a pridáme nahrubo nastrúhaný tvrdý syr. Zmiešame jogurt, olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie a nalejeme na šalát. Premiešame a necháme na chvíľu v chlade odležať. Pred podávaním môžeme posypať nasekanými vlašskými orechmi.
Ak sa vám zdajú listy púpavy trochu horkasté, ponorte ich pred použitím na 30 minút do slanej vody. Na šaláty sú najvhodnejšie listy ešte nerozkvitnutej púpavy.
Cestovinový jarný šalát
ingrediencie :
250 g cestovín, 100 ml majonézy, zväzok jarnej cibuľky, stredne veľká mrkva,
žltá paprika, konzerva sterilizovanej kukurice, 50 g eidamu, 150 ml bieleho
jogurtu light, korenie a soľ
Postup :
Cestoviny uvaríme podľa návodu. Uvarené cestoviny preplachujeme studenou vodou, aby vychladli, a necháme odkvapkať a pridáme do misky so zeleninou.
Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky okrem mrkvy, ktorú nastrúhame na strúhadle nahrubo. Pridáme kukuricu a eidam nakrájaný na kocky.
Spolu všetko premiešame a polejeme majonézou a jogurtom. Dochutíme soľou alebo čiernym korením, ale môžete pridať aj iné korenie, podľa chuti.
Máte svoje vlastné výborné tipy na recepty jarných šalátov? Podeľte sa o ne s nimi v komentároch. Prajeme dobrú chuť!