Cvikla, červená repa – spoznajte jej účinky

Cvikla, červená repa – spoznajte jej účinky

Zdravý ako repa! Toto prirovnanie veru nevzniklo náhodou. Červená repa, u nás známa aj pod názvom cvikla, pochádza zo Stredomoria. Červená repa je nielen veľmi chutná zelenina, ale je tiež veľmi zdravá a plná potrebných látok pre organizmus.

Červená repa vďaka svojmu obsahu účinných látok, patrí medzi najliečivejšie potraviny. V dostupnej literatúre sa o nej hovorí iba v superlatívoch.

Môžete ju konzumovať buď surovú, alebo tepelne upravenú. Surová je vhodná do zeleninových štiav, zeleninových šalátov. (Ako prevencia chorôb sa odporúča 1 – 2x týždenne poháre šťavy z červenej repy.). Tepelne ju môžete spracovať napr. ako polievku, karbonátky, boršč, alebo ako prílohu k rôznym jedlám. Dajú sa jesť i mladé listy, ktoré sa najčastejšie podávajú dusené alebo varené. Takto upravené listy majú chuť podobnú špenátu.

Je to vynikajúca zelenina pre zimné mesiace. Buľvy repy vydržia v chlade aj celú zimu a v obchodoch či na trhoch je ľahko dostupná a naviac veľmi lacná!

Najdôležitejšie prínosy červenej repy:

  • Betacyanín
    Betacyanín je druh pigmentu, ktorého farba sa pohybuje od tmavo červenej až po fialovú. Je cenený pre svoje protinádorové tlmiace účinky. Je to tiež silný antioxidant, ktorý sa dobre vstrebáva z čreva. Šťava z červenej repy je vynikajúcim spôsobom, ako posilniť imunitu. Ako prevencia rakoviny by sa mala červená repa jesť (alebo šťava z cvikly piť) aspoň raz týždenne.
  • Betaín
    Betaín bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Má schopnosť znižovať hladinu homocysteínu, čo je aminokyselina, ktorej zvýšený výskyt v tele je spájaný s chorobami srdca a obehového systému.
  • Vláknina
    Šťava z červenej repy obsahuje rozpustnú vlákninu. Tá spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, ktoré napomáha správnemu tráveniu a tak zabraňuje priberaniu na váhe. Rozpustná vláknina tiež znižuje LDL (zlý) cholesterol a pomáha upravovať vylučovanie (obmedzuje výskyt hnačiek a zápchy).
  • Kyselina listová
    Červené repy sú plné kyseliny listovej (šťava z jednej repy obsahuje 34% odporúčanej dennej dávky). Kyselina listová je dôležitá pre tehotné ženy, pretože jej dostatočné množstvo v tele pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí. Kyselina listová pomáha tiež predchádzať ochoreniam srdca.
  • Zabraňuje anémii (chudokrvnosti)
    Vďaka obsahu železa a kyseliny listovej sa červená repa cení aj pre jej prínos pre tvorbu červených krviniek. Je to tiež prírodné čistič krvi, pretože pomáha vytesňovať toxické látky z krvi (detoxikuje organizmus).
  • Upravuje krvný tlak a športový výkon
    Mnohé klinické štúdie preukázali, že už konzumácia dvoch šálok repnej šťavy denne skutočne znižuje krvný tlak. Okrem zníženia krvného tlaku pomáha šťava z červenej repy zvýšiť športový výkon a pomáha znížiť množstvo kyslíka, ktoré telo potrebuje počas tréningu. Pitie dvoch šálok šťavy z repy pred tréningom je bezpečnejšie a zdravšie ako kofeín a iné doplnky.

Ako si cviklu pripraviť?

Červenú repu môžete nielen zavárať ale aj variť či piecť, pripraviť si z nej koláč, nápoj alebo nátierku. Varí sa vcelku so šupkou, zostane jej tak pôvodná tmavofialová farba.
Cviklu vždy varíme v šupe, ošúpeme ju až po uvarení. Čas varenia závisí od veľkosti buliev.
Môžete ju aj nastrúhať na hrubšie rezance, pridať k zeleninovým šalátom a dochutiť dresingom či bylinkami podľa vlastného vkusu.

Chcete aj vy využívať priaznivé účinky červenej repy? Ešte stále uvažujete, či zaradiť červenú repu do svojho jedálnička alebo obľúbené nápoje?
Extrakt z červenej repy – Betavital si môžete okamžite a za rozumnú cenu bez problémov zaobstarať hneď.

 

proti vráskam

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *